Dyniowy dań do wszystkiego

Zachęcona rozentuzjazmowanym feedbackiem od jednej koleżanki, co nie wiedziała co zrobić z dynią, żeby smakowało i dużym i małym, postanowiłam podzielić się też z innymi mamami tym superprostym przepisem, odkrytym przeze mnie zupełnym przypadkiem, kiedy w domu miałam jedynie dynię właśnie, cebulę, oraz pół paczki suszonych pomidorów, a na dworze padał nieprzytomnie śnieg i nie chciało mi się ruszać spod koca i sprzed Suits, a zaraz miała nadciągnąć głodna rodzina. Sezon na dynie w pełni, i nawet jeśli ta Halloweenowa spleśniała w dwa dni po wycięciu jej z narażeniem palców i życia, jak moja, to i tak jest ich pełno gdzie nie spojrzeć.  Pan Mirek na bazarku ma chyba z dziesięć odmian.  Wszystkie w smaku są mniej więcej takie same, ale najfajniejsze są te bardziej długie niż szerokie, jak główka kosmity, bo mają nasiona i farfocle tylko w jednej części, a reszta to czyściutki miąższ.

Radzę wziąć ze mnie przykład i zrobić na zapas, żeby potem nie musieć przypadkiem po COKOLWIEK wybierać się do sklepu, jak nieprzytomni z amoku rodacy rzucą się na zakupy przed wolnym jedenastym.

Składniki:

Dynia

Suszone pomidory

Cebula, najlepiej czerwona

Czosnek

Koperek – świeży lub suszony – jedna łyżka na kilogram dyni

Tymianek – jedna płaska łyżeczka jeśli suszony, jedna łyżka samych listków jeśli świeży – na kilogram dyni

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz, może być chili jeśli konsument życzy

Obraną ze skóry i z bebechów dynię kroimy w małą kostkę (1 cm).

Suszone pomidory (ma ich być około ¼ tego, co dyni), jeśli są w paczce w postaci suchej, zalewamy wrzątkiem na 10 minut żeby zmiękły, jeśli są w słoiku odsączamy. Kroimy w wąskie paski.

Cebulę (w proporcji około 1/3 tego, co dyni) kroimy w wąskie piórka.

Czosnek – ile nam się podoba – kroimy w plasterki.

Na patelni albo w garnku podgrzewamy odrobinę, ale nie bardzo (tak że jak włożymy palec to nie parzy),  oliwę w hojnej ilości i wrzucamy na nią czosnek i cebulę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy dynię, pomidory i zioła i dusimy aż dynia będzie miękka. Doprawiamy do smaku.

Proste, a takie pyszne. Plus zestaw czosnek + cebula + tymianek świetny na katar.

Podajemy z makaronem, dowolną kaszą, ryżem, co kto lubi. Ja lubię z czerwoną soczewicą.

Enjoy!

Advertisements

4 thoughts on “Dyniowy dań do wszystkiego

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s