Insalata delle puntarelle

Biedna puntarella musiała sporo przejść zanim wylądowała na naszych warszawskich talerzach. Miałam wprawdzie zamiar zostawić ją do wieczora w Pizza Re, gdzie jadłyśmy lunch, ale akurat za kontuarkiem był inny facet zamiast znajomego cherubinka, więc przemierzyła z nami w plecaku Rzym od Piazza del Popolo przez Piazza Navona po Piazza Venezia. A to był dopiero początek jej podróży.

Jak już wieczorem dotarłyśmy do Carmeli, z zewnętrznych liści zrobiłyśmy sałatkę, ku zgrozie naszej gospodyni, która powiedziała, że tych się nie je, po czym zajadała się z nami jak wściekła, a reszta wylądowała w lodówce czekając na transfer do Polski.

Następnie puntarella została spędziła 7 godzin spędziła na lotnisku, gdzie okazało się że nasz samolot nawet jeszcze nie wyleciał z Polski, ba, nawet nie wiadomo O KTÓREJ wyleci z Polski, i gdzie znowu musiała zostać upchnięta w plecaku, tym razem z powodu groźnie wyglądającej pani dzierżącej w dłoni miarkę do mierzenia bagażu, jak już przyszło do wchodzenia do samolotu, a potem jeszcze na lotnisku w Modlinie okazało się, że nasz autobus, na który miałyśmy z góry kupione bilety, już nie kursuje o tej porze i czekałyśmy w nieskończoność na kolejkę. Okazuje się jednak, że puntarella to twarda sztuka, i sałatka z niej, zrobiona zgodnie z instrukcjami pani z Campo de’ Fiori, jest naprawdę pyszna.

A instrukcje są proste.

Obieramy roślinę ze wszystkich zewnętrznych listkówbez liści zewnętrznych aż do dokopiemy się do białawych trzonków przypominających szpragi.same łodyżki

Myjemy je, kroimy na paski, i wrzucamy na pół godziny do bardzo zimnej wody. obieranieSkręcą się w tym czasie (nie w spiralki, jak mówiła pani straganiarka, ale nie wykluczam, że coś tam sobie dośpiewałam, ten akcent był zabójczy) i zrobią chrupkie.do zimnej wody

Po pół godzinie odcedzamy i doprawiamy jak nam sie podoba – tradycyjny przepis na instalata delle puntarelle alla romana zawiera rozgniecione anchois, ale ja zamiast nich użyłam czarnych suszonych oliwek i też było pysznie. Plus vinaigrette z dużą ilością czosnku.Puntarella

PS. Zrobiłam też wersję z rukolą i okazuje się, że puntarella i rukola dwa bratanki! puntarella z rukolą

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s