Buraki z balsamico i z sezamem w opcji słodkiej lub ostrej

Komuś, kto chce siebie i innych żywić zdrowo, sezonowo i lokalnie, zimowy brak dóbr wszelakich mocno daje się we znaki. A jak się jeszcze rozpuściło konsumentów różnorodnością do tego stopnia, że ta sama potrawa na stole dwa dni z rzędu jest mocno frowned upon, to już koło czwartku temat surówki/sałatki jest sporym wyzwaniem. Na szczęscie jak już przerobiliśmy tartą marchewkę z rodzynkami – poniedziałek,  kapustę kiszoną z selerem – wtorek i ogórki kiszone z cebulą i natką – środa, tym samym wyczerpując polskie opcje warzywne, zawsze mamy jeszcze BURAKI. Yay !!

Wyśmiewany przez Francuzów ( Francuzi nie wyśmiewają tylko tego, co sami wynaleźli, a wynaleźli bardzo dużo, bo nawet to, co inni wynaleźli, to chyba jasne, bo są co do jednego genialni. Wychodzi na to, że wyśmiewają TYLKO buraki) i wzgardzany przez inne nacje (wykazujące się wyjątkową ignorancją nie tylko kulinarną, ale również kosmetyczno-historyczną, gdyż to właśnie niemu Afrodyta zawdzięczała swoją urodę !), burak ćwikłowy jest wysoce niedoceniamy i zdecydowanie za rzadko stosowany w kuchni, a tymczasem to prawdziwa kopalnia cennych właściwości, kto nie wierzy niech sobie zgoogluje i przygotuje się na długie czytanie.

Składniki :

2 duże buraki

Kilka łyżek czarnego sezamu

2-3 łyżki naprawdę dobrego balsamico

Opcja słodka :

Dwie szczypty cynamonu

Szczypta wanilii

Opcja ostra :

Łyżka chrzanu

Buraki myjemy i nieobrane gotujemy na parze w całości, jeśli mamy dużo czasu, jeśli mniej – pokrojone na pół lub na ćwiartki.  Gotując je ze skórą zachowujemy max właściwości, jakie się da zachować przy obróbce termicznej, plus po ugotowaniu skóra praktycznie sama schodzi, więc rączki pobrudzimy dopiero później 🙂

Obrane buraki kroimy na plastry.

Na suchej patelni prażymy sezam aż zacznie pachnieć, często mieszając żeby się nie przypalił.

Opcja słodka :

Pokrojone w plasterki buraki wrzucamy na patelnię na duży ogień i polewamy balsamico, przez chwilę gotujemy bez przykrycia żeby się trochę odparowało, dorzucamy cynamon i wanilię, zmniejszamy ogień i przez chwilę dusimy wszystko pod przykryciem. Mieszamy z sezamem i gotowe.

Opcja ostra :

Balsamico mieszamy z chrzanem i polewamy pokrojone buraki w plastry. Całość posypujemy sezamem.

ENJOY !Buraki

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s