Sałatka z jajem

Jak wiemy z różnych mądrych źródeł, konsument ceniący sobie smukła sylwetkę i sprawny układ trawienny powinien do perfekcji mieć opanowane niełączenie białka z węglowodanami.  Wszystko fajnie jeśli chodzi o węglowodany, ale po posiłkach białkowych nie wiem jak wy, ale ja jestem natychmiast głodna.  Jednak metodą prób i błędów udało mi się znaleźć danie, które nie tylko spełnia to założenie i się nim najadam, ale jeszcze mi rzeczywiście smakuje. Tym razem skusiła mnie bardzo niesezonowa cukinia (wytłumaczyłam sobie, że podgrzana czosnkiem, czarnuszką i ziołami już jest jakby ok), ale można ją zastąpić marchewką.

Składniki na dwie osoby:

3 jajka

Kilka liści kapusty pekińskiej

1 mały por

1 mała cukinia

4 ząbki czosnku

Miseczka pestek słonecznika

½ łyżeczki czarnuszki

Suszone oregano

Suszona bazylia

Świeża szałwia

Olej sezamowy

Balsamico

Musztarda

Wszystkie świeże składniki myjemy, cukinię porządnie szczotką, bo jemy ze skórą. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki, pora siekamy bardzo drobno, po czym jedno i drugie wrzucamy na lekko podgrzany olej sezamowy. Dorzucamy czarnuszkę i dusimy aż się wszystko  lekko przyrumieni. W tym czasie kapustę pekińską i szałwię kroimy na drobne paseczki, a cukinię na cienkie talarki, i szałwię i cukinię BEZ kapusty dorzucamy do reszty razem z oregano i bazylią, mieszamy, i jeśli ktoś musi doprawić solą i pieprzem, to teraz. Dusimy aż cukinia trochę zmięknie.

W międzyczasie na suchej patelni prażymy na małym ogniu pestki słonecznika aż zaczną pachnieć, a z balsamico i musztardy robimy sos.  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy.

Zawartość patelni/garnka przekładamy do miski, dokładamy surową kapustę pekińską, pestki słonecznika i jajka, polewamy sosem i gotowe.Sałatka z jajkiem

 

To samo danie można zrobić w formie sufletu – wtedy bez sosu balsamico-musztarda. Zawartość patelni mieszamy z kapustą pekińską i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to wbijamy surowe  jaja i wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika aż się wierzch zetnie. W ogóle zapiekanie pod jajem w piekarniku to fajna opcja. Miałam fazę, że wszystko tak jadłam.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s