Obiad w groszki

Jak mówią mądrzy ludzie, każdy koniec jest początkiem… Tak więc koniec szparagów jest początkiem groszku i ciągłość bazarkowego szczęścia zostaje podtrzymana. Mądra ta natura.

Mój sposób na groszek? Zblanszować na maśle klarowanym z odrobiną soli.  Pyszny z ryżem, albo z młodymi ziemniakami i ziołami, albo z pieczonymi pomidorami i czosnkiem…  ze wszystkim w zasadzie.

Moja propozycja: z kalafiorem (nie musi być fioletowy, zdaję sobie sprawę, że nie każdy może wpaść do pana Ziółko. Niektórzy na przykład PRACUJĄ. Jednak fioletowy z zielonym wygląda PRZEPIĘKNIE – dowód:Groszek z kalafiorem

), cieciorką i serem pecorino.

Składniki na 1 osobę:

Miseczka groszku w strączkach

Garść cieciorki (pisałam już kiedyś o gotowaniu cieciorki, ale nie umiem zamieszczać linków do siebie samej . A jak komuś się nie chce bawić, może być ze słoika, do kupienia w każdej zdrowej żywności i bez konserwantów)

1/3 kalafiora

Łyżka masła klarowanego

Szczypta soli

Pieprz do smaku

Ew. oliwa

Kalafiora dzielimy na małe części i gotujemy na parze aż trochę zmięknie (jakieś 10-15 minut). W tym czasie myjemy groszek, wyjmujemy ze strączków obcinając końcówkę i (jak ma), łyko i wszystko razem wrzucamy na rozgrzane na patelni masło klarowane. Solimy i blanszujemy kilka minut aż się przyrumienią strąki, dorzucamy ugotowanego kalafiora i ciecierzycę. Czas na pieprz do smaku, ewentualnie trochę oliwy. Posypujemy pokrojonym albo grubo startym pecorino. Mniam.

PS. Jak ktoś  nie je nabiału, można zamiast pecorino posypać koperkiem. To się zresztą tyczy wszystkich potraw świata, nie ma takiej rzeczy, która nie byłaby smaczniejsza z koperkiem. Howgh.Groszek z kalafiorem i cieciorką

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s